10 marca
Wykład zorganizowany przez Circolo Medievistico Romano
prof. Florian Hartmann
Origini, caratteristiche e ripercussioni dell''Adelspapsttum'
nel secolo VII''
[Geneza, charakterystyka i oddziaływanie ''Adelspapsttum' w VII wieku]
z udziałem, prof. Paolo Delogu
poniedziałek, 10 marca, o godz. 17.30 w bibliotece Polskiej Akademii Nauk w Rzymie
18 marca
wykład prof. Andrzej Tomaszewski
Cesare Brandi:
alle fonti della teoria e dell'influsso della scuola italiana del restauro
Jeden z największych i najbardziej wszechstronnych myślicieli o sztuce dawnej i współczesnej żyjących w XX wieku, Cesare Brandi (1906-1988) poświęcił część swojego życia i swojej twórczości ochronie i restauracji dóbr kultury.
Jako organizator i pierwszy długoletni dyrektor Istituto Centrale del Restauro w Rzymie (1939-1960) stworzył nowoczesną szkołę opartego na naukowych podstawach postępowania z dziełami sztuki dawnej. Opublikowane w tym czasie przez niego artykuły dotyczące filozofii sztuki i teorii restauracji zostały wydane w wyborze w zbiorczym tomie „Teoria del restauro” w roku 1963. Zakończony właśnie Międzynarodowy rok Cesare Brandi przyniósł tłumaczenia tej książki na obce języki oraz liczne konferencje naukowe poświęcone wkładowi Brandiego w teorię i praktykę restauracji.
Pozostały jednak pytania otwarte. Co w pismach Brandiego jest jego „teorią restauracji”, rozumianą jako teoretyczna podstawa praktycznej działalności restauratora dzieła sztuki, a co jest ogólną filozofią i teorią sztuki, i „anatomią” dzieła sztuki dawnej? Jaki rezonans miały zagranicą jego metodyczne osiągnięcia w dziedzinie restauracji i jakimi przenikały drogami (ICR i ICCROM)? Jaki wpływ na międzynarodowe środowisko konserwatorów miały jego pisma teoretyczne? Jak powstawało i rozprzestrzeniało się pojęcie „Scuola italiana del restauro delle opere d’arte” i co ono w różnych obszarach świata oznaczało?
Na te pytania nie ma pełnej odpowiedzi, należy je jednak wyraźnie postawić.
www.accademiapolacca.it
_________________
http://www.wlochy.edu.pl - Portal edukacyjno - informacyjny, email:
[email protected]