Włochy | Italia | Język Włoski | Informacje z Włoch | Club Italiano Innamorati d'Italia https://forum.wlochy.edu.pl/ |
|
słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne https://forum.wlochy.edu.pl/s-odka-bazylia-czyli-eksperymenty-kulinarne-t18-15.html |
Strona 2 z 2 |
Autor: | marcin_szuscik [ 2010-02-26, 11:33 ] |
Tytuł: | Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne |
Mój pierwszy post tutaj ;) I moje popisowe danie, czyli pizza Proponuję Wam, spróbować zrobić pizzę na bazie ciasta neapolitańskiego, które jest łatwe w przygotowaniu, elastyczne i smaczne. Tradycyjnie pizza napoletana jest z tych na “cienkim cieście”. Przepis na ciasto napoletano zdobyłem w pizzerii w okolicach Wenecji , chociaż szef zapewniał, że jest napulitan. A więc, do zrobienia jednej porcji ciasta potrzebujesz: –> mąki (150 gramów) –> woda (150 ml) –> sól morska (15 gramów) –> drożdże (20 gramów zimą, latem 10 gramów) Przygotuj sobie dwie miski. Podziel teraz wodę po równo do każdej miski. Do jednej wrzuć drożdze, do drugiej sól. Zamieszaj, aż drożdze i sól się rozpuszczą. Teraz dodaj mąkę, po równo do każdej z mis. Teraz wystarczy mieszać i ugniatać ciasto w każdej misie. Ugniataj osobno, aż do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać ciasto i zacznie “odchodzić” od ręki. Zostaw ciasto (w zasadzie ciasta)w ciepłym pomieszczeniu na 15 minut, żeby drożdze trochę “popracowały”. Po upływie tego czasu, najważniejsza czynność. Połączenie obu ciast w jedno. Teraz pozostaje Ci już tylko ugniatać, ugniatać i ugniatać. W miarę potrzeb dodaj trochę mąki. Ja dolewam jeszcze trochę oliwy z oliwek extravergine dla nadania większej elastyczności Ugniecione odpowiednio ciasto przykryj czystą chustką kuchenną i pozostaw na pół godziny, żeby trochę wyrosło. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni, a na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję kilka ząbków czosnku (wyciśnięte), dwa-trzy pokrojone pomidory (świeże lub z puszki), sól, pieprz i smażę, aż do uzyskania konsystencji sosu. Dla smaku dodaję trochę cukru i soku z cytryny. Wyrośnięte ciasto formuję w koło. Możesz użyć wałka, lub spróbuj ukręcić ciasto w powietrzu, tak jak to robią fachowcy. Nie jest to trudne Naprawdę! Po kilku razach zaczniesz wykręcać ciastem we wszystkie stony. Polej blachę odrobiną oliwy, ułóż uformowany placek, nałóż i rozprowadź sos. Reszta już zależy od Ciebie, co chcesz umieścić na pizzy. Polecam szpinak, gorgonzola i mozzarella Moja ulubiona to, czarne oliwki, cebula, salami i ser mozarella, pokrojony w plasterki. Polecam spróbować pizzę z serem mozarella zamiast używać jakiegoś zółtego. Posypane odrobiną suszonej bazylii. Pizza idzie do piekarnika na 10-15 minut, w zależności od piekarnika, bo wiadomo, że każdy inaczej piecze. Po wyjęciu pizzy z piekarnika, skrapiam oliwą smakową (czasem ziołową, czasem ostrą papryczką) i zjadam Polecam spróbować zrobić pizzę w domu. Zabawa przednia, a smak nie do porównania. Zapraszam również na mojego bloga http://centrumoliwy.wordpress.com poświęconego oliwie z oliwek ;) |
Autor: | sol1117 [ 2011-03-09, 18:23 ] |
Tytuł: | Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne |
Same pysznosci:) mam nadzieje ze coraz wiecej bedzie przepisów kuchni włoskiej!!!! od slodkosci,makaronów.pizzy skonczywszy na winach ode mnie przepis na tiramisu znam dwie wersje-robocza i ta bardziej standardowa zreszta kto nie zna przepisu na tiramisu we Włoszech niestety nie udało mi sie zasmakowac dobrego tiramisu dzis przepis standardowy:) 1 serek mascarpone 4 żółtka 1 śmietana 300 ml 36% 1/3 szklanki cukru pudru paczka cukru wanilinowego 1 paczka biszkoptów do tiramisu 50g koniaku lub grappy 1 szklanka posłodzonej kawy ekspresowej 2 łyżeczki kakao Przygotowanie Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na kogel mogel. Gdy żółtka będą utarte na gładką masę, dodajemy stopniowo serek mascaropne i dalej ubijamy. Całość musi być puszysta. Śmietanę ubijamy na sztywno i dokładamy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Kawę wlewamy do miseczki i dodajemy do niej koniak. Nasączamy biszkopty w kawie i układamy warstwami w głębokim naczyniu naprzemiennie: biszkopty i krem (ok. 4 warstw).Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao. Licze na wiecej włoskich przepisów bo zakasam rękawy i kieruje sie do kuchni:) |
Autor: | ew [ 2012-05-06, 15:15 ] |
Tytuł: | Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne |
Witam, mam to szczescie ze mieszkam w Neapolu i tradycyjna pizze Margherita mam na wyciagniecie reki!!!Pomidory,mozzarella i listek bazylii. Przepisy sa super,ale we wloszech nigdy,nigdy nie przelewa sie makaronu zimna woda.Odcedzony,wrzuca sie z powrotem do garnka i szybko zalewa sie czescia goracego sosu,posypuje serem i miesza.Naklada sie na talerz i polewa sie jeszcze lyzka sosu. Pozdrawiam. |
Autor: | ferra8444 [ 2013-06-14, 20:48 ] |
Tytuł: | Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne |
Chciała bym się pochwalić, że dziś po raz pierwszy sama zrobiłam pesto :) Całe szczęście w necie jest mnóstwo przepisów. Mi do gustu przypadł ten: http://www.laboratoriumsmaku.pl/index.php?id=article&id_article=148&id_dzial=34 . Pewnie dlatego że opisany jest krok po kroku. Pyszne :) Aneta |
Autor: | karollccia22 [ 2016-11-08, 01:18 ] |
Tytuł: | Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne |
Niezłe te eksperymenty kulinarne dajecie. Musze wypróbować te wasze przepisy, wyglądają wyśmienicie i zarówno bardzo smakowicie ! |
Autor: | fillip444 [ 2016-12-08, 11:18 ] |
Tytuł: | Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne |
No aż chce się gotować przecież. |
Strona 2 z 2 | Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group http://www.phpbb.com/ |