Włochy | Italia | Język Włoski | Informacje z Włoch | Club Italiano Innamorati d'Italia
https://forum.wlochy.edu.pl/

słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne
https://forum.wlochy.edu.pl/s-odka-bazylia-czyli-eksperymenty-kulinarne-t18-15.html
Strona 2 z 2

Autor:  marcin_szuscik [ 2010-02-26, 11:33 ]
Tytuł:  Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne

Mój pierwszy post tutaj ;) I moje popisowe danie, czyli pizza

Proponuję Wam, spróbować zrobić pizzę na bazie ciasta neapolitańskiego, które jest łatwe w przygotowaniu, elastyczne i smaczne. Tradycyjnie pizza napoletana jest z tych na “cienkim cieście”. Przepis na ciasto napoletano zdobyłem w pizzerii w okolicach Wenecji , chociaż szef zapewniał, że jest napulitan.

A więc, do zrobienia jednej porcji ciasta potrzebujesz:

–> mąki (150 gramów)
–> woda (150 ml)
–> sól morska (15 gramów)
–> drożdże (20 gramów zimą, latem 10 gramów)

Przygotuj sobie dwie miski. Podziel teraz wodę po równo do każdej miski. Do jednej wrzuć drożdze, do drugiej sól.

Zamieszaj, aż drożdze i sól się rozpuszczą. Teraz dodaj mąkę, po równo do każdej z mis. Teraz wystarczy mieszać i ugniatać ciasto w każdej misie. Ugniataj osobno, aż do momentu kiedy ciasto zacznie przypominać ciasto i zacznie “odchodzić” od ręki.

Zostaw ciasto (w zasadzie ciasta)w ciepłym pomieszczeniu na 15 minut, żeby drożdze trochę “popracowały”.

Po upływie tego czasu, najważniejsza czynność. Połączenie obu ciast w jedno. Teraz pozostaje Ci już tylko ugniatać, ugniatać i ugniatać. W miarę potrzeb dodaj trochę mąki. Ja dolewam jeszcze trochę oliwy z oliwek extravergine dla nadania większej elastyczności

Ugniecione odpowiednio ciasto przykryj czystą chustką kuchenną i pozostaw na pół godziny, żeby trochę wyrosło.

W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni, a na patelni rozgrzewam oliwę, dodaję kilka ząbków czosnku (wyciśnięte), dwa-trzy pokrojone pomidory (świeże lub z puszki), sól, pieprz i smażę, aż do uzyskania konsystencji sosu. Dla smaku dodaję trochę cukru i soku z cytryny.

Wyrośnięte ciasto formuję w koło. Możesz użyć wałka, lub spróbuj ukręcić ciasto w powietrzu, tak jak to robią fachowcy. Nie jest to trudne Naprawdę! Po kilku razach zaczniesz wykręcać ciastem we wszystkie stony.
Polej blachę odrobiną oliwy, ułóż uformowany placek, nałóż i rozprowadź sos. Reszta już zależy od Ciebie, co chcesz umieścić na pizzy. Polecam szpinak, gorgonzola i mozzarella

Moja ulubiona to, czarne oliwki, cebula, salami i ser mozarella, pokrojony w plasterki. Polecam spróbować pizzę z serem mozarella zamiast używać jakiegoś zółtego. Posypane odrobiną suszonej bazylii.

Pizza idzie do piekarnika na 10-15 minut, w zależności od piekarnika, bo wiadomo, że każdy inaczej piecze.

Po wyjęciu pizzy z piekarnika, skrapiam oliwą smakową (czasem ziołową, czasem ostrą papryczką) i zjadam

Polecam spróbować zrobić pizzę w domu. Zabawa przednia, a smak nie do porównania.

Zapraszam również na mojego bloga http://centrumoliwy.wordpress.com poświęconego oliwie z oliwek ;)

Autor:  sol1117 [ 2011-03-09, 18:23 ]
Tytuł:  Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne

Same pysznosci:)
mam nadzieje ze coraz wiecej bedzie przepisów kuchni włoskiej!!!!
od slodkosci,makaronów.pizzy skonczywszy na winach :-D

ode mnie przepis na tiramisu
znam dwie wersje-robocza ;-) i ta bardziej standardowa
zreszta kto nie zna przepisu na tiramisu :-)
we Włoszech niestety nie udało mi sie zasmakowac dobrego tiramisu

dzis przepis standardowy:)

1 serek mascarpone
4 żółtka
1 śmietana 300 ml 36%
1/3 szklanki cukru pudru
paczka cukru wanilinowego
1 paczka biszkoptów do tiramisu
50g koniaku lub grappy
1 szklanka posłodzonej kawy ekspresowej
2 łyżeczki kakao

Przygotowanie

Ucieramy mikserem żółtka z cukrem na kogel mogel. Gdy żółtka będą utarte na gładką masę, dodajemy stopniowo serek mascaropne i dalej ubijamy. Całość musi być puszysta. Śmietanę ubijamy na sztywno i dokładamy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Kawę wlewamy do miseczki i dodajemy do niej koniak. Nasączamy biszkopty w kawie i układamy warstwami w głębokim naczyniu naprzemiennie: biszkopty i krem (ok. 4 warstw).Wstawiamy do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem posypujemy kakao.

Licze na wiecej włoskich przepisów bo zakasam rękawy i kieruje sie do kuchni:)

Autor:  ew [ 2012-05-06, 15:15 ]
Tytuł:  Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne

Witam,
mam to szczescie ze mieszkam w Neapolu i tradycyjna pizze Margherita mam na wyciagniecie reki!!!Pomidory,mozzarella i listek bazylii.
Przepisy sa super,ale we wloszech nigdy,nigdy nie przelewa sie makaronu zimna woda.Odcedzony,wrzuca sie z powrotem do garnka i szybko zalewa sie czescia goracego sosu,posypuje serem i miesza.Naklada sie na talerz i polewa sie jeszcze lyzka sosu.
Pozdrawiam.

Autor:  LauraSEGDA [ 2012-10-21, 16:19 ]
Tytuł:  Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne

Podpowiem tylko, ze do takich dań liczy się energia np. CHLEB RYŻOWY-IRL.

P. S. Problem / a może właśnie, że nie ponieważ wypiekamy go sami wg przepisów w google.
WARTO ! :mrgreen: ♥♥♥♥♥

Załączniki:
7.004. 72,0 KB. CHLEB  RYŻOWY-IRL... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
7.004. 72,0 KB. CHLEB RYŻOWY-IRL... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG [ 72.09 KiB | Przeglądane 4075 razy ]
2.001. CHLEB  NA  OSTEOPOROZĘ-IRL... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS  ŻYWIENIOWY  TJ. IŻ PRODUKTU....JPG
2.001. CHLEB NA OSTEOPOROZĘ-IRL... NISKIE WĘGLOWODANY TJ. DO 26% WZROSTU... GLUKOZA NATURALNA... INDEKS ŻYWIENIOWY TJ. IŻ PRODUKTU....JPG [ 49.89 KiB | Przeglądane 4075 razy ]

Autor:  ferra8444 [ 2013-06-14, 20:48 ]
Tytuł:  Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne

Chciała bym się pochwalić, że dziś po raz pierwszy sama zrobiłam pesto :) Całe szczęście w necie jest mnóstwo przepisów. Mi do gustu przypadł ten: http://www.laboratoriumsmaku.pl/index.php?id=article&id_article=148&id_dzial=34 . Pewnie dlatego że opisany jest krok po kroku. Pyszne :) Aneta

Autor:  karollccia22 [ 2016-11-08, 01:18 ]
Tytuł:  Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne

Niezłe te eksperymenty kulinarne dajecie. Musze wypróbować te wasze przepisy, wyglądają wyśmienicie i zarówno bardzo smakowicie !

Autor:  fillip444 [ 2016-12-08, 11:18 ]
Tytuł:  Re: słodka bazylia czyli eksperymenty kulinarne

No aż chce się gotować przecież.

Strona 2 z 2 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/